Završetak projekta “Donirajmo obitelj Filaković”

Potnjani, 24. studenoga 2019. — U nazočnosti dvadesetak volontera Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska iz Osječko-baranjskog okruga Kršćanske adventističke crkve, predstavnike ADRA-e Hrvatska te lokalnih i adventističkih medija, na skromnoj svečanosti predani su ključevi potpuno uređene kuće za obitelj Filaković iz Potnjana, mjesta na putu između Našica i Đakova u Slavoniji.

Već nekoliko mjeseci svakodnevnim su predanim radom volonetri ADRA-e Hrvatske, na čelu s pastorom iz Osijeka Stanišom Margarićem, i u koordinaciji s direktoricom ADRA-e Hrvatska Slavicom Marčeta, prikupljali sredstva, opremu i namještaj. Osobnim su radom obnavljali staru zgradu u središtu ovog mjesta za novi dom obitelji Filaković.

Prigodnim govorom i izrazima zahvale svim sudionicima ove hvale vrijedne akcije, direktorica ADRA-e Slavica Marčeta predala je ključeve novog doma obitelji Filaković. Nakon toga upriličen je domjenak koji su priredili vjernici crkve iz Osijeka.

U svojem obraćanju za medije direktorica Marčeta je naglasila: “Možete li zamisliti kako teško netko može živjeti, kad se djeca primatelja donacije, umjesto računalu, više raduju što prvi put imaju svoju kupaonicu i vodovod u kući! To nam govori o važnosti i značaju ove humane akcije.”

Podsjetimo da je obitelj Filaković vrlo potrebita obitelj s troje djece. Narušenog zdravlja, živjeli su u trošnoj kućici koja se već počela rušiti od starosti i istrošenosti. ADRA Hrvatska je stala iz projekta koji je pokrenula skupina volontera iz Osiječko-baranjskog okruga, na čelu s njihovim pastorom Margarićem, te su se akcijama ADRE i lokalnim donacijama prikupila sredstva za kupnju druge kuće. Dragovoljnim radovima preko ljeta i jeseni uređeni su novi prostori za život te obitelji.

Na primopredaji kuće svi su bili zadovoljni učinjenim, s puno pozitivnih emocija zahvalnosti i radosti obitelji koja će napokon imati uređen i topli dom.

Hvala svima na velikom trudu i djelu ljubavi! Jedan od volontera, Marko Daražac iz Draža u Baranji, izjavio je: “I sam sam bio prognanik iz svojega doma i na svojoj sam koži iskusio što znači kad nemaš ništa i kada ti netko pomogne! Koliko je veća prednost i radost kad ja sada mogu nekome pomoći u njegovoj velikoj nevolji!”

Za obitelj Filaković to je novi početak, a mještani Potnjana obilaze dojučerašnje gradilište, hvaleći Boga što malo poduzetnosti, sloge, ljubavi i upornosti može učiniti nešto tako veliko! U svojoj izjavi za medije pastor Staniša Margarić je rekao: “Ovo je najbolje svjedočanstvo o Božjoj ljubavi i zajedništvu Božjeg naroda koje smo mogli dati ovom mjestu — to je misija.”

Više o ovom poduhvatu možete čitati na stranicama Adre Hrvatska, ili pogledati reportažu na Slavonskoj televiziji iz Osijeka od 24. studenoga 2019. godine na YouTube kanalu.

Neven Klačmer