Tim ADRA Hrvatska na utrci Wings for Life World Run 2019. u Zadru

U sportskim majicama s istaknutim logom ADRA-e i sloganom Justice Compassion Love tim ADRA Hrvatska sudjelovao je na svjetski poznatoj humanitarnoj međunarodnoj utrci Wings for Life World Run istrčavši ukupno 227,5 kilometara u Zadru, gradu domaćinu ove utrke u Hrvatskoj.

U duhu sudjelovanja na pozitivnim humanitarnim događajima u društvu, ADRA Hrvatska, na čelu s novom ravnateljicom Slavicom Marčetom, okupila je 2019. godine svoj tim za najveću svjetski poznatu međunarodnu humanitarnu utrku Wings for Life World Run, kako bi se pridružila tisućama drugih trkačica i trkača koji su 5. svibnja trčali “svi za jedan cilj” kao što kaže jedan od slogana ove utrke. Novčani iznos koji se prikuplja od startnina i donacija odlazi, neumanjen za troškove organizacije koje pokriva tvrtka Red Bull, neprofitnoj međunarodnoj zakladi Wings for Life, koja financira najsuvremenija znanstvena i klinička istraživanja kojima se nastoji pronaći lijek za ozljede leđne moždine. “Trčimo za one koji ne mogu” još je jedan od slogana ove humanitarne priče koja je do sada u tu svrhu prikupila 23,6 milijuna eura.

Ovaj globalni humanitarno-sportski događaj ujedinio je 2019. godine više od 120 tisuća trkačica i trkača, pripadnika 186 nacionalnosti diljem svijeta. Preko aplikacije Wings for Life trčalo se na 323 lokacije u 72 zemlje, a organizirane utrke održale su se na svih šest kontinenata u više desetaka zemalja. Prijeđeno je ukupno 1.203.276 kilometara, “za one koji ne mogu”. Red Bull je inicijator i nositelj ove utrke koju u Hrvatskoj već šestu godinu za redom organizira Hrvatski atletski savez. Ove godine sa starta na Liburnskoj obali u Zadru potrčalo je rekordnih 9.000 trkačica i trkača, među kojima se osjetilo zadivljujuće zajedništvo u želji da na svoj način pomognu onima koji ne mogu stati na svoje noge. 

Ova utrka se održava u isto vrijeme u svim vremenskim zonama. U Zadru je to u 13 sati, dok je u nekim drugim zemljama to usred noći, uvečer ili u rano jutro. Bilo da je noć ili dan, sunce, kiša ili snijeg, svi trče zajedno u isto vrijeme po cijelom svijetu i dijele ovo jedinstveno iskustvo. Posebnost ove utrke je i “presretačko” vozilo koje čini pokretnu ciljnu crtu utrke i kreće pola sata nakon početka utrke. Ono sustiže sudionike utrke na stazi, postupno ubrzavajući dok ne prestigne i ne očita udaljenost i vrijeme i posljednje trkačice ili trkača koji tada postaju lokalni, a oni koji se najduže zadrže u utrci, i globalni pobjednici.

Uoči utrke u Zadru svi se sudionici okupljaju na Forumu kod crkve sv. Donata. Tamo se okupio i tim ADRA Hrvatska kojega je, među ostalim timovima, na internet stranici Wings for Life prijavila ravnateljica ADRA-e Slavica Marčeta istaknuvši projekt ADRA-e International Every Child Everywhere in School i ADRA-in slogan Justice Compassion Love. Humanitarna pričatima ADRA Hrvatska ove je godine bila sirotište Mission in Action u Keniji, našeg zemljaka Ivana Budulice, koje skrbi o stotinjak djece bez roditelja, za koje je ADRA Hrvatska u posljednje vrijeme priredila više humanitarnih projekata i koncerata. Zbog toga je na leđima sportske majice ADRA-inih trkačica i trkača bio istaknut naziv MIA Kenija, a na prsima logo ADRA-e i slogan Justice Compassion Love.

Sudionici tima ADRA Hrvatska bili su: Danijel Brešćanski, Slavica Marčeta, Martina Vožar, Boris Brkić, Tihomir Brkić, Josip Ivanušić, Sanja Ivanušić, Melinda Deduš, Leon Deduš, Lana Vranić, Kristijan Mojzeš, Jakov Kovačević, Andrija Kovačević i Darko Kovačević. Pretrčali su ukupno 227,5 kilometara, a njima su se u timu pridružili i još neki. Najbrži je kao i uvijek bio Danijel Brešćanski, koji je pretrčao nešto više od 26 kilometara.

Ove godine nastup tima ADRA Hrvatska na utrci Wings for Life u Zadru bio je vrlo zapažen i uspješan, a poseban je bio i po tome što su članovi tima — Jakov, Andrija i Darko Kovačević — kao dio Gospel ansambla Agape pjevali hrvatsku himnu “Hrvatska domovina” uoči samog starta, na poziv organizatora utrke. Bio je to razlog da se poznati glumac i voditelj utrke Wings for life, Boris Mirković, slika ne samo s njima trojicom, već i s cijelim timom ADRA Hrvatska, zbog čega su priskočili i mnogi službeni fotografi, a njihove fotografije osvanule su na mnogim portalima ističući logo ADRA-e na majicama trkačica i trkača. Voditelj Boris Mirković lijepo je i najavio izvođače hrvatske himne, pa čak i dodatno zahvalio nakon što su je otpjevali naglašavajući imena obitelji Kovačević i Gospel ansambl Agape čiji su oni dio. Ova lijepa promocija ADRA-e i pridonos koji je njezin tim ostvario zasigurno je ostavio traga u ovogodišnjoj utrci Wings for Life koju je uživo, zajedno s izvedbom hrvatske himne, prenosila Nova TV, a naravno i njihov portal dnevnik.hr. Tim ADRA Hrvatska imao je ove godine prednost biti najavljen i na Hrvatskoj televiziji uoči utrke Wings for life, u reportaži emisije Zajedno u duhu, koja je snimljena na jednom njihovom treningu. Prilog o tome nalazi se na ADRA-inom youtube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=ett4y8BDJe4   

Darko Kovačević, tajnik za odnose s javnošću Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj