Rad ADRA-e Hrvatska s izbjeglicama iz Ukrajine

Iako se sada već smanjio dolazak izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku, situacija je i dalje zabrinjavajuća. ADRA nastavlja aktivno djelovati u ublažavanju ukrajinske krize, osobito u pružanju pomoći velikom broju izbjeglica koji se nalaze u Hrvatskoj.

Nama najdraža i najveselija aktivnost su kreativne radionice za djecu koje se održavaju jednom tjedno posljednjih 6 mjeseci u centru za smještaj izbjeglica u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Radionice vodi naša kreativna Renata uz pomoć volontera koji većinom dolaze iz Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti.

– Od samih početaka dolaska izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku, provodimo tečaj hrvatskog jezika u Varaždinskim Toplicama i u Varaždinu. Profesorica Jelena neumorno priprema zanimljive vježbe kako bi polaznici što prije imali veće mogućnosti zaposlenja u Hrvatskoj zahvaljujući dobrom poznavanju hrvatskog jezika.

– Vaše velikodušne donacije omogućile su kupnju kombija za naše kolege u ADRA Ukrajina koji sada imaju dodatno vozilo za prijevoz humanitarne pomoći.

– Nakon sastanka koordinacije u Osijeku početkom godine, vidjeli smo veliku potrebu za otvaranjem dječjeg vrtića za Ukrajince kako bi se njihovim majkama omogućio bezbrižan odlazak na posao. Još od ožujka planiramo otvoriti inkluzivni dječji vrtić s Montessori programom te se nadamo otvaranju do kraja ove godine. Jako nas vesele nove mogućnosti koje će ukrajinske obitelji dobiti zahvaljujući ovom projektu.

Ne možemo vam se dovoljno zahvaliti na podršci koju ste preko nas pokazali narodu Ukrajine. Ukupno se za ukrajinsku krizu prikupilo 488.362,80 kuna. Od toga je za kupnju kombija ADRA-e Ukrajina utrošeno 180.332,96 kn. Na aktivnosti u Varaždinskim Toplicama (radionice s djecom, tečaj jezika, izlet po Hrvatskom Zagorju) dosad je utrošeno 44.457,05 kn. Također smo dobili donaciju od tvrtke Lush – paketići kozmetike ukupne vrijednosti 26.836,94 kn podijeljeni su u Varaždinskim Toplicama i hotelu Plitvice. Od donatora smo dobili nekoliko bicikala za djecu te čak i automobil koji je na raspolaganju osobama smještenim u prihvatnom centru u Varaždinskim Toplicama kako bi mogli ići na razne sportske i rekreativne aktivnosti. Osim toga, ADRA Europe je financirala rad našeg djelatnika na terenu gdje je radio u prvim mjesecima rata na pomoći ljudima da izađu iz okupiranih područja.

Preostala sredstva ulažemo u otvaranje i opremanje inkluzivnog vrtića u Osijeku, a kako bismo nastavili s radom bit će nam potrebna i vaša pomoć. Volju, ljude i uhodani sustav imamo, ali financijska sredstva ubrzo će biti pri kraju.

Pomozi nam nastaviti rad s izbjeglicama iz Ukrajina uplatom na:

ADRA Hrvatska, Prilaz Gjure Deželića 77, Zagreb

IBAN: HR5923600001101582233

SWIFT: ZABAHR2X

SVRHA: Pomoć stradalima Ukrajine

Zagrebačka banka, Trg Bana Jelačića 10, Zagreb