ADRA pomaže izbjeglicama iz Ukrajine

Prije dolaska u Ukrajinu ovaj tjedan, naš djelatnik Daniel Presečan aktivno je radio u suradnji s ADRA-inom internacionalnom mrežom na granici Slovačke i Ukrajine u prihvatnom centru za izbjeglice. Tu je susreo jednu šesteročlanu obitelj od četiri žene i dvoje djece koji nisu znali kamo bi krenuli nakon što su morali napustiti svoj dom u Kijevu. Uputio ih je u Hrvatsku.
Organiziran im je prijevoz do Koprivnice gdje ih je nakon četiri dana putovanja dočekala naša djelatnica i sa svojom obitelji, koji su svi aktivni volonteri ADRA-e, smjestila ih privremeno u svoj dom u Đurđevcu. Ovim susretom stvorilo se veliko prijateljstvo između dvije obitelji, no i suosjećanje njihove šire obitelji i susjeda koji su prestrašenu obitelj prigrlili i toplo ugostili.
Za to vrijeme obitelj Vranić, čiji svi članovi također aktivno volontiraju u ADRA-inim aktivnostima, u Malim Zdencima im je pripremala trajni smještaj u kući koju su bez sredstava namijenili kako bi pomogli obitelji iz Ukrajine te im osigurali sve što je potrebno za svakodnevni život.
Kada se obitelj smjestila, uključila se cijela općina; od lokalnog društva Crvenog križa, općine Grubišno polje sa svojim načelnikom, koja je ponudila djevojčici besplatan smještaj u vrtiću pa do kupnje potrebne odjeće za obitelj. Također i svi susjedi i lokalni mediji su se angažirali kako bi se naša ukrajinska obitelj osjećala dobrodošlo i prihvaćeno te kako bi im olakšala prve dane u Hrvatskoj. Obitelj Vranić im je pomogla u ostvarivanju njihovih prava u Hrvatskoj te sa zahtjevima za svu potrebnu dokumentaciju i ostale obveze prema nadležnim tijelima vlasti. Lokalni fotograf im je besplatno izradio slike i još niz ovakvih lijepih iskustava je doživjela ova ukrajinska obitelj otkad se nalazi u našoj zemlji.
Domaćin Željko sa suzama u očima govori o svojem iskustvu prihvaćanja ove obitelji. Kaže da u svojem životu nije toliko puta čuo hvala koliko u ovih zadnjih nekoliko dana. Također ohrabruje sve koji su u mogućnosti pomoći da to učine, jer osim onima koji primaju pomoć, ona je veliki blagoslov i zadovoljstvo onima koji je pružaju.
Radujemo se što smo kao ADRA mogli biti dio života ove obitelji i vjerujemo da će ovakvih lijepih primjera solidarnosti i podrške biti sve više. Hvala vam svima koji pomažete i podupirete naš rad kako bi olakšali ove teške trenutke izbjeglicama iz Ukrajine.
Aktivnosti ADRA-e tijekom ukrajinske krize možete podržati uplatom na broj računa
HR5923600001101582233
SWIFT: ZABAHR2X
SVRHA: Pomoć stradalima Ukrajine
ADRA Hrvatska, Prilaz Gjure Deželića 77, Zagreb