ADRA Novosti

Mijenjamo svijet, korak po korak...

Pomoć romskom naselju Strmec

Od 9. do 20. lipnja 2014. godine, u suradnji sa studentima međunarodnih društvenih znanosti s Teološkog fakulteta Friedensau, proveli smo istraživanje života Roma u romskom naselju Strmec.

U prvom su dijelu, kroz detaljnu analizu dosadašnjih programa na lokalnoj razini, studenti pažljivo pripremali plan i program istraživanja. Drugi je dio obuhvaćao ispitivanje stanovnika romskog naselja nakon kojeg je uslijedila analiza prikupljenih podataka.

Provedeno je istraživanje bilo usmjereno na upoznavanje specifičnosti načina života, životnih uvjeta i općenito kvalitete života romske zajednice. Jedan od istaknutijih zadataka bio je upoznati socijalnu, odnosno etničku distancu romske manjine u odnosu na lokalno stanovništvo, infrastrukturnu opskrbljenost romskog naselja, te stavove Roma prema važnosti obrazovanja njihove djece.

Temeljem rezultata provedenog istraživanja planiramo izraditi projekt pomoći romskom naselju koji bi se financirao iz fondova EU. Iznimno smo zahvalni Teološkom fakultetu Friedensau, studentima i njihovom koordinatoru Timu Paulu Schroederu na ostvarenoj suradnji i na zajedničkim nastojanjima oko doprinosa dobrobiti romskoj zajednici.