Novi šator u Zagrebu

adra refugeesOvaj vikend možete noćiti u samom centru Zagreba, pored glazbenog paviljona okruženi zelenilom i nekim od najvažnijih hrvatskih institucija.  ADRA Hrvatska na Zrinjevcu podiže i nudi smještaj u simuliranom izbjegličkom kampu.

ADRA Hrvatska u sklopu svoje kampanje za podršku izbjeglicama koja nastoji potaknuti bolje razumijevanje problema izbjeglica i suprotstaviti se predrasudama i mržnji, organizira dvodnevno događanje tijekom trajanja uličnog festivala Cest is d’Best.

Tijekom vikenda na Zrinjevcu će biti postavljen “izbjeglički” šator u kojem će posjetitelji moći rezervirati noćenje kako bi otkrili u kakvim uvjetima su boravile izbjeglice u kampu u Slavonskom Brodu. U šatoru mogu boraviti 4 osobe koje imaju  jedinstvenu priliku da se noć provede u uvjetima u kojima žive milijuni izbjeglica diljem svijeta, također to je i jedinstvena prilika “kampiranja” u strogom centru Zagreba. Rezervacijom noćenja zainteresirane osobe će donirati sredstva ADRA-i te poduprijeti naše aktivnosti  s izbjeglicama. Svi zainteresirani mogu obići šator i naš informativni pult gdje će zaposlenici ADRA-e koji su radili na distribuciji humanitarne pomoći i pružanju psihosocijalne pomoći u Slavonskom Brodu rado odgovoriti na sva pitanja o radu tijekom humanitarne krize.

ADRA Hrvatska aktivna je od početka izbjegličke krize u Europi. Bila je jedna od prvih organizacija koja je na terenu pružala pomoć ljudima u bijegu od rata, prvo u kampu u Opatovcu, a zatim i u Zimskom prihvatno-tranzitnom centru u Slavonskom Brodu. Nakon zatvaranja balkanske rute i zaustavljanja izbjegličkog vala, ADRA je svoje aktivnosti prebacila u Centar za tražitelje azila u bivšem zagrebačkom hotelu Porin. Zaposlenici ADRA-e sada rade na opremanju i održavanju knjižnice za tražitelje azila i azilante koji tamo borave.

Cilj nam je prikupiti što više knjiga i sadržaja za razonodu i kvalitetno provođenje slobodnog vremena izbjeglica tijekom njihovog smještaja u centru. Osobito su nam potrebne knjige na jezicima izbjeglica (farsi, arapski, urdu) te priručnici, rječnici i udžbenici za učenje hrvatskog jezika. Također želimo prikupiti što više sadržaja za djecu (bojice, bojanke, papir…) za održavanje kreativnih radionica u budućnosti.

Ako želite podržati izbjeglice i naše djelovanje u centru za azilante, pridružite nam se u našem malom kampu na Zrinjevcu.